Her kan du se hvad der er hændt i dag eller på en bestemt dato igennem tiden

Dagen i dag...

Vælg en anden dato
Den 25. september

Dagens navn:
  Cleophas, ifølge Lukas en af de to brødre fra Emmaus, som Kristus åbenbarer sig for efter sin korsfæstelse.

Fødselsdage:
  1644Ole RømerOle Rømer, astronom og fysiker fødes i Århus. Han bliver student fra Aarhus Katedralskole i 1662, hvorefter han studerer ved Københavns Universitet under bl.a. Rasmus Bartholin. Fra 1672-1681 opholder han sig i Paris, hvor han arbejder sammen med den franske astronom Picard. Han udnævnes til medlem af det franske kgl. videnskabsakademi. Mens han arbejder ved observatoriet i Paris, bestemmer han lysets hastighed - eller "lysets tøven", som han benævner fænomenet - ved observation af Jupiters måner; en afhandling herom offentliggøres i 1676. Under sit ophold i Paris er han lærer for kronprinsen af Frankrig, og han laver projektet for vandtilførslen til Versailles' imponerende fontæner. I 1681 vender Ole Rømer tilbage til København, hvor han udnævnes til professor i astronomi. Samtidig bliver han direktør for observatoriet på Rundetårn. Han bliver snart udpeget til at lede flere omfattende tekniske reformer: sikring af Københavns vandforsyning, udarbejdelse af retningslinierne for landets opmåling og matrikulering, indførelse af et nyt og ensartet mål- og vægtsystem gældende i hele landet. Indtil da har hver landsdel, hver by - ja, endog de forskellige håndværk og handelsgrene haft deres egne mål og vægt. Under hans ledelse gennemføres den gregorianske kalender i Danmark og Norge. Han er også en dygtig instrumentbygger, som bl.a. konstruerer den første meridiancirkel. I 1705 bliver han sågår politimester i København (siden Ole Rømer har mange jyder gjort karriere ved politietaten). Ole Rømer dør den 19. september 1710. Næsten alle Ole Rømers protokoller bliver desværre ødelagt ved Københavns brand i 1728.
  1830Gottlieb Ernst Clausen Gad, forlægger. I 1855 etablerer han sig som boghandler og forlægger i Vimmelskaftet på Strøget.
  1897William Faulkner, forfatter og nobelprismodtager, han dør i 1962.
  1944Michael Douglas, amerikansk filmskuespiller.
  1952Christopher Reeve, amerikansk skuespiller (fx "Superman"). Han dør den 10. oktober 2004 som følge af en lammelse, han pådrog sig ca 9 år forinden ved et styrt med en hest.
  1952Mark Hammil, ("Luke Skywalker" i "Star Wars").

Begivenheder:
  1066Harald Harderåde går i land i England med sine norske vikinger. Her bliver han slået af den nye engelske konge Harald Godwinson i slaget ved Stanford Bridge. Snart efter må englænderne ile til Hastings, hvor en anden invasion er i gang.
  1493Columbus' 2. ekspedition forlader Cadiz og sejler til De Kanariske Øer.I modsætning til den første opdagelsesrejse er denne en veritabel kolonisering, som omfatter tre større skibe og 13 karaveller, og en samlet besætning på mere end 1500 mand: søfolk, kolonister, adelige eventyrer, gejstlige og embedsmænd. Herudover medbringer skibene heste, får og kvæg. "Santa Maria La Galante".
  1513Som de første europæere ser Vasco Balbao og hans ledsagere Stillehavet fra Panamatangen.
  1555Der sluttes religionsfred i Augsburg: "Cujus regio, ejus religio", dvs 'Den, der regerer, bestemmer religionen'. Dette er et stort fremskridt for den lutherske trosretning.
  1818Første blodtransfusion nogensinde med menneskeligt blod finder sted på Guy's Hospital i London. Hidtil har man forsøgt sig med dyreblod.
  1876Carlsbergfondet til fremme af kunst og videnskab stiftes af brygger I.C. Jacobsen.
  1890Mormonkirken bandlyser officielt flerkoneri. Dette følger efter en højesteretsbeslutning, som fratager alle polygame mormoner deres borgerlige rettigheder.
  1907New Zealand bliver dominion medlem.
  1932Katalonien i Spanien bliver selvstændigt med eget parlament, flag og sprog.
  1939Andorra og Tyskland indgår fredsaftale for første verdenskrig. Man have glemt Andorra, da Versailles traktraten blev udarbejdet.
  1939Luftwaffe angriber Warszawa med brandbomber.
  1954Papa Doc Duvalier bliver præsident på Haiti.
  1957I Little Rock, Arkansas indsættes 1000 soldater for at sikre 9 sorte børn mod overgreb ved start i "hvid" skole.
  1962Sonny Liston stopper Floyd Patterson på KO i 1. omgang i VM-kamp i sværvægtsboksning.
  1972Ved folkeafstemning stemmer Norge nej til EF med 53.49% af stemmerne.
  1975I Vesttyskland har et ægtepar fået seks børn på trods af p-pillebrug. Det viser sig, at det er manden, der har taget pillerne.
  1978Under indflyvning til San Diego lufthavn rammer en Boing 727 et sportsfly og styrter ned i et boligkvarter. 144 omkommer.
  1979Ubåden "Spækhuggeren" kæntrer i en flydedok på Orlogsværftet. Der sker skader for ca 10 mio kroner.
  198338 IRA fanger undslipper fra Maze fængslet i Nordirland.
  1983Beboerne i Christiania går til angreb med sten og benzinbomber mod en politistyrke, som eskorterer en brandudrykning til fristaden. Ni betjente kvæstes.
  1991Den tidligere Gestapo-chef i Lyon, Klaus Barbie dør af kræft i et fransk fængsel.
  1991FN indfører militærembargo mod Jugoslavien.
  1997Hells Angels og Bandidos beslutter at holde fred.
  2001Danske mønter får en nyt portræt af dronning Margrethe. Det er tegnet af professor Mogens Møller.
Denne service leveres i samarbejde med Søren Sørensen
NYHEDSBREV
Modtag dit ugehoroskop hver uge og vind flotte gavekort
Føj til foretrukne Føj til fortrukne